Više
M

OBITELJSKA KUĆA H

INVESTITOR
privatni

LOKACIJA
Ližnjan, Istra

GODINA
2018

POVRŠINA
180.00 m2

Bračni par iz Slovenije javio nam se po kupovini zemljišta u mjestu Ližnjan u Istri kako bismo im pomogli u stvaranju njihovog budućeg obiteljskog doma u kojem planiraju provesti svoju mirovinu.

Kupljena čestica površine 620 m2 u blagom je padu te s dvije strane okružena neizgrađenim parcelama, s jugozapadne strane pristupnim putem i susjednom građevinom izgrađenom na međi dok je pogled na more sjeveroistočne orijentacije. Predmetne okolnosti sugerirale su „zatvaranje“ kuće prema ulaznoj međi i susjednim izgrađenim česticama, a maksimalno otvaranje velikim staklenim stijenama prema morskim vizurama i velikom dvorištu s terasom i bazenom na sjeveroistoku.

Projektni zadatak bio je formirati dvoetažnu kuću, s dnevno-servisnom zonom u prizemlju, dok je spavaći trakt smješten na katu. Želja investitora bila je dobiti „open plan“ u prizemlju, bez suvišnih hodnika te je ostvaren racionalni tlocrt gdje dnevni boravak s blagovaonicom i kuhinjom čini cjeloviti prostor koji se velikim staklenim stijenama nadovezuje na prostor vanjske terase i vrta brišući granicu između unutarnjeg i vanjskog prostora. Jedan od zahtjeva bio je u produžetku unutarnje kuhinje ostvariti natkriveni otvoreni prostor s većom ljetnom kuhinjom koju klijenti planiraju koristiti za pripremanje jela veći dio godine. Na etaži kata smještene su dvije spavaće sobe, jedna gostinjska te glavna spavaća soba s vlastitom kupaonicom i najkvalitetnijim, neometanim pogledom na okolinu. Od sadržaja tu su još i mala teretana, kupaonica, wc te veliki garderobni ormar uklopljen u prostor hodnika. Pozicioniranje soba na nasuprotnim krajevima tlocrta osiguralo im je maksimalnu intimu u korištenju. Volumen 1. kata povezan je uzdužnom lođom na koju je omogućen izlaz iz spavaćih soba i teretane.

Funkcionalna podijeljenost građevine i dispozicija sadržaja u unutrašnosti djelomično se reflektira upotrebom različitih boja na pročelju. Prizemlje je većim dijelom tretirano glatkom, toplom sivom žbukom i služi kao postament bjelini volumena gornje etaže, dok je dinamika i elegancija pročelja ostvarena stolarijom i ogradom tamno sive boje.

OBITELJSKA KUĆA H

INVESTITOR
privatni

LOKACIJA
Ližnjan, Istra

GODINA
2018

POVRŠINA
180.00 m2

Bračni par iz Slovenije javio nam se po kupovini zemljišta u mjestu Ližnjan u Istri kako bismo im pomogli u stvaranju njihovog budućeg obiteljskog doma u kojem planiraju provesti svoju mirovinu.

Kupljena čestica površine 620 m2 u blagom je padu te s dvije strane okružena neizgrađenim parcelama, s jugozapadne strane pristupnim putem i susjednom građevinom izgrađenom na međi dok je pogled na more sjeveroistočne orijentacije. Predmetne okolnosti sugerirale su „zatvaranje“ kuće prema ulaznoj međi i susjednim izgrađenim česticama, a maksimalno otvaranje velikim staklenim stijenama prema morskim vizurama i velikom dvorištu s terasom i bazenom na sjeveroistoku.

Projektni zadatak bio je formirati dvoetažnu kuću, s dnevno-servisnom zonom u prizemlju, dok je spavaći trakt smješten na katu. Želja investitora bila je dobiti „open plan“ u prizemlju, bez suvišnih hodnika te je ostvaren racionalni tlocrt gdje dnevni boravak s blagovaonicom i kuhinjom čini cjeloviti prostor koji se velikim staklenim stijenama nadovezuje na prostor vanjske terase i vrta brišući granicu između unutarnjeg i vanjskog prostora. Jedan od zahtjeva bio je u produžetku unutarnje kuhinje ostvariti natkriveni otvoreni prostor s većom ljetnom kuhinjom koju klijenti planiraju koristiti za pripremanje jela veći dio godine. Na etaži kata smještene su dvije spavaće sobe, jedna gostinjska te glavna spavaća soba s vlastitom kupaonicom i najkvalitetnijim, neometanim pogledom na okolinu. Od sadržaja tu su još i mala teretana, kupaonica, wc te veliki garderobni ormar uklopljen u prostor hodnika. Pozicioniranje soba na nasuprotnim krajevima tlocrta osiguralo im je maksimalnu intimu u korištenju. Volumen 1. kata povezan je uzdužnom lođom na koju je omogućen izlaz iz spavaćih soba i teretane.

Funkcionalna podijeljenost građevine i dispozicija sadržaja u unutrašnosti djelomično se reflektira upotrebom različitih boja na pročelju. Prizemlje je većim dijelom tretirano glatkom, toplom sivom žbukom i služi kao postament bjelini volumena gornje etaže, dok je dinamika i elegancija pročelja ostvarena stolarijom i ogradom tamno sive boje.