More
M

MIXED RESIDENTIAL/ COMERCIAL BUILDING G

CLIENT
private

LOCATION
Sveta Nedelja – Strmec

YEAR
2015-2017

GROSS FLOOR AREA
520.00 m2

This mixed residential/commercial building in Strmec is one of our favourite projects given the particularly successful cooperation with the investor and his trust in us that resulted in a quality visual and functional solution with which we, as architects, have been extremely satisfied and the investor enthusiastic.

After a prolonged search for an appropriate lot, the client decided to buy a relatively small, angular buildable lot in Strmec, near Sveta Nedelja. Our task was to design a mixed residential/commercial building with a small garden centre in the part of the basement and ground floor area, and two apartments on the upper floors. Among other things, the vision and the desire of the investor has been that we design a semi-circular glass facade following the shape of the lot. However, in this case, it was neither functional nor aesthetically the best solution. Therefore, we presented an utterly different design which was accepted in the end. Since the semi-circular plan view in such a small space would result in the lack of space utilization and not so attractive façade, we replaced it with an orthogonal concept which proved to be more rational. The building is divided into a residential and a commercial part. The commercial part consists of 2 commercial units: garden centre stretching from the basement to the ground floor and a small commercial area on the ground floor. The entrances to commercial areas are oriented towards the main street and the main access to the lot. One residential unit is on the first floor and the other in the attic. The entrance to the residential part of the building is located in the back and separated from the commercial part of the building thus ensuring privacy of the tenants.

The restrained, compact volume of the building is broken by forming crevices and gaps in the open spaces of the entrance porch, loggias and terraces. The additional interplay of the empty and the full has been emphasized by the use of the monochromatic colour scheme whereby the membrane of the cube is in white, while the recessed parts of the facades: windows, glass walls and railings, as the absence of volume, are coloured in dark grey. The result is a contemporary and representative design of the building with a minimalistic facade.

MIXED RESIDENTIAL/ COMERCIAL BUILDING G

CLIENT
private

LOCATION
Sveta Nedelja – Strmec

YEAR
2015-2017

GROSS FLOOR AREA
520.00 m2

This mixed residential/commercial building in Strmec is one of our favourite projects given the particularly successful cooperation with the investor and his trust in us that resulted in a quality visual and functional solution with which we, as architects, have been extremely satisfied and the investor enthusiastic.

After a prolonged search for an appropriate lot, the client decided to buy a relatively small, angular buildable lot in Strmec, near Sveta Nedelja. Our task was to design a mixed residential/commercial building with a small garden centre in the part of the basement and ground floor area, and two apartments on the upper floors. Among other things, the vision and the desire of the investor has been that we design a semi-circular glass facade following the shape of the lot. However, in this case, it was neither functional nor aesthetically the best solution. Therefore, we presented an utterly different design which was accepted in the end. Since the semi-circular plan view in such a small space would result in the lack of space utilization and not so attractive façade, we replaced it with an orthogonal concept which proved to be more rational. The building is divided into a residential and a commercial part. The commercial part consists of 2 commercial units: garden centre stretching from the basement to the ground floor and a small commercial area on the ground floor. The entrances to commercial areas are oriented towards the main street and the main access to the lot. One residential unit is on the first floor and the other in the attic. The entrance to the residential part of the building is located in the back and separated from the commercial part of the building thus ensuring privacy of the tenants.

The restrained, compact volume of the building is broken by forming crevices and gaps in the open spaces of the entrance porch, loggias and terraces. The additional interplay of the empty and the full has been emphasized by the use of the monochromatic colour scheme whereby the membrane of the cube is in white, while the recessed parts of the facades: windows, glass walls and railings, as the absence of volume, are coloured in dark grey. The result is a contemporary and representative design of the building with a minimalistic facade.